Könyvelés egyéni vállakozóknak

 

Közismert, hogy a vállalkozók kötelesek bevételeiketről, és a tevékenységükkel kapcsolatos egyéb törvényben előírt adatokról nyilvántartást (“könyvelést” vagy “számvitelt”) vezetni Szlovákiában is.

Az egyéni vállalkozók esetében a legmegengedőbb a törvény, ugyanis megkötések mellett ugyan, de sok esetben lehetővé teszi a klasszikus könyvelés helyett egyszerűsített nyilvántartás (“daňová evidencia”) vezetését is. Ez a legegyszerűbb forma a bevételeinek vezetésére, melyet akár Ön is egyszerűen el tud végezni (papír, toll, vagy akár Excel táblázat segítségével), hiszen nem jár nagy papírmunkával vagy erőfeszítéssel, azonban csak a törvény által megszabott feltételek esetén alkalmazható (pl. ÁFA (DPH) fizetői státusz, foglalkoztatott alkalmazott vagy meghatározott összeg feletti forgalom esetén már nem).

Amennyiben Ön nem felel meg a fenti kitételeknek, akkor köteles egyes, vagy kettős könyvelést vezetni. Nem köteles viszont ezt személyesen megtenni, megbízhat ezzel a területhez értő, szakosodott céget is. Sokan ez utóbbit teszik. Ha belegondolunk:  a könyvvitel sok időt, energiát vehet el Öntől, tisztában kell lennie a határidőkkel és törvényekkel is, melyek gyakran változnak, és figyelmen kívül hagyásuk nagy összegű bírságokkal járhat.

 

[accordion title=”” open1st=”0″ openAll=”0″ style=””][accordion_item title=”Egyes könyvelés„]

Ezt a könyvelési formát Ön akkor választhatja, ha vállalkozik, de nincs bejegyezve a cégjegyzékbe (obchodný register). Van még néhány feltétel, amelyet az ezzel a területtel nem foglalkozók nem mindig értelmeznek helyesen. Ahelyett, hogy ezeket itt felsorolnánk, inkább arra biztatjuk, lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink valamelyikén:

[/accordion_item][/accordion]

[accordion title=”” open1st=”0″ openAll=”0″ style=””][accordion_item title=”Kettős könyvelés„]

Vezetése jellemzően a cégek számára kötelező, viszont az egyéni vállalkozók is választhatják a kettős könyvelési formát is. Ennek a formának az előnye az lehet, hogy bizonyos esetekben – bár bonyolultabbnak tűnik, mégis – átláthatóbb lehet az Ön számára, mint az egyes könyvelés.

Amennyiben azon gondolkodik, hogy a fentiek közül melyik lehet az Ön számára legkedvezőbb könyvelési nyilvántartás, ebben a kérdésben (is) tudunk ingyenes tanácsot adni, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén:

[/accordion_item][/accordion]

 

[alert style=”warning”]

Lépjen kapcsolatba velünk elérhetőségeink valamelyikén!

Telefon: +421-905-693356

E-mail: info@mtmslovakia.com

Facebook: https://www.facebook.com/pages/MT-M-Enterprises/249778375178390

Postacím:

  • MT & M Enterprises s.r.o.
  • SK-930 25 Nyékvárkony – Nyék, Főutca 80/70
  • SK-930 25 Vrakúň – Nekyje na Ostrove, Hlavná ulica 80/70

[/alert]